Thông thường đây là một thông số mà rất ít người chơi cá Koi quan tâm . Nhất là với các bạn sinh sống trong miền nam của Vietnam, nơi mà khí hậu chỉ có 2 mùa mua nắng, và không có 4 mùa rỏ rệt . Nhân tiện mùa đông đang sắp xửa kéo về tại các thành phố/tỉnh phía bắc tại VN, và nhiệt độ của thời tiết đang giảm sút, xin có đôi dòng tản mạc vê tầm quan trọng của nhiệt độ của nước và các tác hại của nó đối với cá Koi

Thanh sưởi cho hồ cá Koi

Ảnh hưởng của nhiệt độ đối với cá Koi sẻ xảy ra tại 3 nơi :

1. Hệ thống miển dịch của cá

Hệ thống miển nhiểm của các loài sinh vật trong đó có cá nói chung, và cá Koi nói riêng là cơ quan được giao phó chức năng phòng chống lại các tác nhân gây bệnh có thể gây ra trong môi trường sống của cá . Một trong các “yếu nhân” cực kỳ quan trọng trong hệ thống miển nhiểm của cá Koi là các kháng thể và quá trình tạo nên các kháng thể này trong cơ thể của cá . Theo các nghiên cứu cho các loại cá vùng nhiệt đới, thì kháng thể của cơ thể cá sẻ phát triển phát triển nhất ở nhiệt độ 28.3 độ C, và khi nhiệt độ của môi trường nước mà cá đang sinh sống tăng hay giảm ở mốc nhiệt độ này .. thì số lượng kháng thể trong cơ thể cá sẻ theo đó mà giảm theo.

Sự tác hại của nhiệt độ nước sẻ thấy rõ rệt khi cá vùng nhiệt đới , mà trong đó có cá Koi, khi nhiệt độ của nước nằm ở mức 19 độ C trở xuống . Tệ hại hơn nữa là khi nhiệt độ của nước tụt hẳn xuống ~ 12 độ C, thì khả năng sản xuất kháng thể của cá gần như hoàn toàn chấm dứt . Đây là nguyên nhân chính tại sao khi nhiệt độ trong bể hồ cá Koi của các bạn giảm sút, thì các mầm mống bệnh cũng theo đó mà gia tăng vậy !

2. Ảnh hưởng đến khả năng chuyển hoá của cơ thể

Ảnh hưởng của nhiệt độ vô cùng quan trọng đối với cơ thể của cá Koi . Tất cả các chất xúc tác (enzymes) trong cơ thể cá cho các quá trình chuyển hoá, phân huỷ các thành phần hửu cơ phức tạp của cơ thể, cùng với việc phóng thích năng lượng cần thiết cho các tiến trình hoá học trong cơ thể, cũng như việc tạo lập các hợp chất phức tạp từ các chất hoá học đơn giản hơn trong vệc tạo lập các vật liệu cần thiết cho các mô tế bào và các hệ thống cơ quan trong cơ thể cá hoạt động, phần lớn phụ thuộc vào trong môi trường có nhiệt độ thích hợp . . Các chất xúc tác rất cần thiết sẻ ngưng hoạt động khi nhiệt độ của nước giảm ra khỏi tầm nhiệt độ thồng thường mà cá Koi đòi hỏi , nếu tình trạng tiếp tục kéo dài . Nếu quá nóng …. thì các chất xúc tác sẻ bị đẩy vào tình trạng bị biến tính và không thể hoạt động hửu hiệu được . Quan trọng hơn hết là cơ quan có chức năng điều tiết nồng độ của các khoáng chất , và các điện phân trong cơ thể là thận sẻ có vấn đề .

Một thí dụ điển hình là khi thận, là cơ quan được trao phó chức năng loại bỏ và thải đi những phần dư thừa của dung dịch, cũng trong cơ t như khoáng chất và các điện phân dư thừa không còn làm việc hửu hiệu vì có sự thay đổi đột ngột về nhiệt độ, thì lập tức nước sẻ xâm nhập vào cơ thể cá nhanh hơn là cá Koi của các bạn có thể thải nước trở ngược ra ngoài . Khi xâm nhập được vào các mô tế bào sẻ tạo nên tình trạng bị phù . Chính áp xuất của phần dung dịch dư thừa này trong cơ thể tạo nên áp xuất và đẩy ngược ra vào thành của các tế bào ===> tạo nên hiệntượng xù vẩy . Vì thế xù vẩy không thể gọi là chứng bệnh được, mà xù vậy là triệu chứng của một nguyến lý bệnh sâu xa hơn … và đó là sự giảm hiệu năng của thận khi thực thi chức năng của cơ quan này vây . Đây là lý do tại sao cứ mổi lần có sự thay đổi đột ngột về nhiệt độ, thì cá Koi của các bạn thường hay có hiện tuọng bị xù vẩy xuất hiện .

Nguyên nhân tạo ra hiện tượng xù vẩy không chỉ gói tron quanh quẩn trong việc thay đổi nhiệt độ, vì ngoài thận ra, đường ruột và mang cá cũng có khả năng hổ tương loại bỏ phần dung dích dư thừa như thận … va` khi các cơ quan này bị nhiểm trùng, thì cơ thể cũng có thể bị hiện tượng xù vẩy . Đây cũng chính là lý do khi bị nhiểm trùng toàn thân (systemic infection), thì xù vẩy thường sẻ đi đôi .

3. Ảnh hưởng của nhiệt độ lên dưỡng khí oxygen và độc tố ammonia

a. Khi nước có nhiệt độ cao, thì hàm lượng của dưỡng khí oxygen hoà tan trong nước sẻ có sự liên hệ tỷ lệ nghịch . Nhiệt độ cao, hàm lượng oxygen hoà tan trong nước sẻ giảm … Đặc biệt là trong các hồ cộng đồng có nhiều cá Koi sinh sống . Chỉ với bao nhiêu đấy oxygen hoà tan trong nước, giơ đây có nhiều cá hơn .. thì số lượng dưỡng khi’ có để cho các con cá tiêu thụ trong hồ sẻ giảm sút đi khá nhiều .

b. Khi nước có nhiệt độ cao, nước cùng với độ pH cao sẻ chuyển độc tố ammnia đã hoà tan trong nước từ dạng ít nguy hiểm hơn là NH4+ (ammonium) —-> NH3- (cực kỳ độc hại) .

Cách sử dụng cây sưởi hồ cá Koi

Hiện nay các cửa hàng cá cảnh có bán rất nhiều loại cây sưởi dùng cho hồ cá Koi. Tuy nhiên các bạn cần lưu ý 1 số đặc điểm khi sử dụng thiết bị này nhằm mang lại hiểu quả cao cũng như tính an toàn.

Thanh sưởi cho hồ cá Koi

– Khi sử dụng cây sưởi thì cần sử dụng thêm các thiết bị đo nhiệt độ nước như: “Nhiệt kế điện tử”
Vì nhiệt độ đo trên cây sưởi chưa được chính xác lắm. (Lưu ý các thiết bị đều đo gần chính xác, lệch 1,2 độ chứ ko thể hoàn toàn chính xác được)

– Bật cây sưởi ở nhiệt độ khoảng 26 – 29 độ (Tùy thuộc vào loài cá cũng như mục đích của bạn)

– Khi cấm sưởi dưới nước thì theo khuyến cáo của nhà sản xuất là để chìm hoàn toàn dưới nước, vì nếu bạn để 1 phần trên mặt nước thì nhiệt độ cái phần trên mặt nước sẽ rất nóng, dễ bị nổ.

– Khi đang sử dụng sưởi mà lấy cây sưởi lên khỏi mặt nước cũng dễ bị nổ, do chênh lệch nhiệt độ. Vì thế nếu bạn thay nước hồ cá thì nên tắt cây sưởi khoảng 10 phút trở lên mới được thay nước.

– Nếu mới mua cây sưởi mới thì cần theo dõi quá trình hoạt động của cây sưởi mới này có tốt không như là: cây sưởi phải tự động bật/tắt khi nhiệt độ trong hồ lên cao.

– Bể cá 300 lít nước sử dụng sưởi cỡ 300W. Bể cá nên có nắp đậy để hạn chế thoát nhiệt, tiết kiệm điện rất nhiều.

– Có thể để sưởi xuống bể lọc dưới, tuy nhiên nên để ở ngăn nước ổn đinh. Ở ngăn bơm mực nước sẽ hay thay đổi do nước bay hơi, nếu không có đầu cấp nước và van phao nên cẩn thận với sưởi vì sưởi có thể bị nổi lên, mất hiệu quả sưởi và có thể bị vỡ do chênh lệch nhiệt độ.

– Có thể để sưởi trong bể chính nhưng có nhược điểm về thẩm mỹ, nếu để không khéo cá lao vào có thể bị vỡ sưởi…

– Không nên để sưởi ở gần đầu thoát/hút của bơm lọc nơi nước chảy ra khỏi bể chính, ảnh hưởng đển hiệu quả sưởi.

– Nếu sưởi để ở nơi mực nước lên xuống không ổn định nên gắn xốp/bọt biển vào đầu nhựa để sưởi nổi, chìm tự do theo mực nước.

– Tốt nhất là sưởi đặt gần nơi mà nước được bơm trả về bể chính.

Nguồn tổng hợp

[widget id=”text-13″]

 

136 COMMENTS

 1. I in addition to my friends appeared to be viewing the good secrets and techniques located on the website and at once developed a terrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those tips. Most of the women happened to be as a consequence warmed to learn all of them and already have pretty much been taking advantage of those things. Appreciation for turning out to be so accommodating as well as for opting for such outstanding guides millions of individuals are really eager to discover. My very own sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 2. I and my buddies were found to be taking note of the best tips located on your web page while all of a sudden developed a terrible feeling I had not thanked the website owner for those tips. The women are actually certainly warmed to learn them and now have quite simply been loving those things. We appreciate you being considerably considerate and for figuring out this form of good useful guides most people are really desperate to discover. Our own sincere regret for not saying thanks to earlier.

 3. I wanted to post you a very little note to say thank you the moment again on the unique tactics you’ve shown on this page. It is quite wonderfully open-handed with you to allow unhampered what exactly many individuals could have offered for sale as an e-book to earn some bucks for their own end, most notably since you might have tried it if you ever desired. The points as well worked to provide a good way to know that other people have similar interest much like my very own to figure out more and more with regard to this problem. Certainly there are some more pleasurable periods ahead for many who start reading your blog.

 4. I simply needed to say thanks yet again. I’m not certain what I would have gone through without these pointers discussed by you on such a area of interest. Certainly was a challenging setting in my position, however , understanding the specialized way you resolved it made me to jump with contentment. Now i am thankful for the assistance and thus wish you comprehend what a great job you are putting in educating other individuals through the use of your websites. I am certain you haven’t encountered any of us.

 5. I happen to be commenting to make you be aware of what a magnificent encounter my friend’s princess developed studying your webblog. She noticed plenty of details, including what it is like to possess an amazing giving mindset to let men and women completely know a number of complicated topics. You truly did more than visitors’ desires. Thank you for producing such powerful, healthy, informative as well as fun thoughts on the topic to Sandra.

 6. I actually wanted to compose a brief remark to be able to say thanks to you for all of the fantastic recommendations you are giving on this site. My time intensive internet look up has at the end been paid with brilliant points to write about with my friends. I would say that most of us website visitors actually are quite endowed to be in a magnificent community with many wonderful individuals with very beneficial techniques. I feel somewhat happy to have used the weblog and look forward to many more fun times reading here. Thanks once again for all the details.

 7. I simply want to mention I’m newbie to blogging and site-building and honestly savored this blog. More than likely I’m planning to bookmark your website . You certainly have excellent article content. With thanks for revealing your web-site.

 8. I want to show thanks to the writer for bailing me out of this incident. Right after surfing through the the web and coming across strategies which were not powerful, I was thinking my entire life was well over. Being alive devoid of the answers to the difficulties you’ve solved as a result of the article content is a critical case, and the ones which could have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t encountered your site. Your good training and kindness in taking care of all the details was useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a thing like this. I can at this point relish my future. Thank you so much for the specialized and amazing guide. I won’t think twice to propose your web sites to any person who ought to have direction on this matter.

 9. I am glad for writing to let you know of the remarkable experience my wife’s princess had using your webblog. She came to find such a lot of pieces, including how it is like to possess an amazing giving spirit to have many others easily fully understand specific complicated issues. You undoubtedly exceeded readers’ desires. I appreciate you for giving such valuable, healthy, educational not to mention fun tips about your topic to Julie.

 10. I would like to point out my admiration for your kindness for those individuals that really want help with the subject. Your very own dedication to passing the solution all over was pretty effective and has specifically made some individuals like me to realize their targets. Your warm and friendly guidelines indicates a great deal to me and especially to my colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

 11. My spouse and i felt very lucky when Albert managed to do his reports because of the ideas he had through your site. It’s not at all simplistic to just choose to be giving out techniques which usually some people may have been making money from. We realize we have the writer to give thanks to because of that. The most important explanations you have made, the easy web site navigation, the relationships you can aid to engender – it’s mostly sensational, and it’s facilitating our son in addition to our family do think the subject matter is thrilling, which is certainly seriously serious. Many thanks for all!

 12. I am glad for commenting to let you be aware of what a impressive encounter my wife’s daughter gained studying your web site. She noticed lots of pieces, which include what it is like to possess a marvelous helping style to make certain people easily know various hard to do subject matter. You undoubtedly exceeded our expectations. I appreciate you for churning out these valuable, trustworthy, explanatory as well as easy tips about the topic to Kate.

 13. I needed to create you that very little observation to be able to say thank you once again on the pretty methods you have shared above. This is certainly wonderfully open-handed of you to present publicly what a few individuals could possibly have supplied as an e book in making some bucks for themselves, most importantly seeing that you could have tried it if you ever decided. Those advice in addition worked as the great way to fully grasp that the rest have the same dreams the same as my personal own to find out more and more with regards to this matter. I am sure there are some more enjoyable periods up front for individuals that look over your blog post.

 14. I and also my guys were found to be reviewing the excellent secrets located on the website and instantly developed an awful feeling I had not thanked the site owner for those tips. Those guys ended up totally excited to read them and have now seriously been loving those things. I appreciate you for turning out to be simply accommodating as well as for picking out certain great information most people are really desperate to learn about. Our honest regret for not expressing gratitude to earlier.

 15. My husband and i ended up being very delighted when Emmanuel managed to complete his analysis through the entire precious recommendations he had while using the weblog. It is now and again perplexing to just possibly be making a gift of concepts that many some other people have been making money from. So we grasp we’ve got the writer to thank for that. The specific explanations you made, the simple site menu, the friendships your site give support to instill – it is many powerful, and it’s really letting our son in addition to the family reason why this situation is amusing, and that’s particularly mandatory. Thank you for everything!

 16. Needed to draft you this very little observation so as to thank you so much the moment again about the amazing information you’ve shown here. This has been certainly shockingly open-handed of people like you to present unhampered just what a few individuals could possibly have offered for sale for an ebook to end up making some bucks for their own end, primarily now that you might have tried it in case you wanted. These tips additionally acted like the fantastic way to comprehend most people have the same passion much like my own to know somewhat more on the subject of this matter. I believe there are thousands of more enjoyable occasions in the future for people who scan your site.

 17. I wish to express some thanks to the writer just for bailing me out of this type of challenge. Because of searching throughout the world wide web and getting principles which are not beneficial, I thought my life was gone. Being alive without the presence of approaches to the issues you have fixed as a result of your good short article is a critical case, as well as the kind that could have badly damaged my entire career if I had not discovered the blog. Your primary know-how and kindness in taking care of all things was priceless. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a stuff like this. I am able to at this time look forward to my future. Thanks for your time very much for this reliable and results-oriented help. I won’t hesitate to endorse your web page to any individual who requires assistance about this issue.

 18. I intended to draft you that little observation to help thank you very much once again regarding the pleasing thoughts you have documented on this site. This is wonderfully open-handed of people like you to present publicly all most of us might have offered for sale as an e-book in making some cash for themselves, specifically considering that you might have tried it if you considered necessary. The principles likewise acted to be the good way to fully grasp that someone else have similar dreams similar to my personal own to find out a whole lot more related to this matter. I am sure there are numerous more enjoyable times ahead for many who see your site.

 19. i have wondershare video converter ultimate for mac , the registration number on the the application doesn’t match the registration number that i bought for my retirement community. It looks like a pirated copy the support email is a false email address. the registration number is grayed out we bought this software for 2-5 people paid 118 dollars can’t even get support. every DVD we burn has looped. Can’t believe they sent me a pirated one. i tried to uninstall the bad copy so i can download a new copy.

 20. i have wondershare video converter ultimate for mac , the registration number on the the application doesn’t match the registration number that i bought for my retirement community. It looks like a pirated copy the support email is a false email address. the registration number is grayed out we bought this software for 2-5 people paid 118 dollars can’t even get support. every DVD we burn has looped. Can’t believe they sent me a pirated one. i tried to uninstall the bad copy so i can download a new copy.

 21. i have wondershare video converter ultimate for mac , the registration number on the the application doesn’t match the registration number that i bought for my retirement community. It looks like a pirated copy the support email is a false email address. the registration number is grayed out we bought this software for 2-5 people paid 118 dollars can’t even get support. every DVD we burn has looped. Can’t believe they sent me a pirated one. i tried to uninstall the bad copy so i can download a new copy.

 22. After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the same comment. Is there any method you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

 23. There are some attention-grabbing closing dates on this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity however I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as properly

 24. I want to express thanks to you for bailing me out of such a instance. Just after looking out throughout the the web and obtaining tricks which were not pleasant, I was thinking my life was gone. Being alive without the presence of answers to the difficulties you have sorted out all through your main guide is a crucial case, and those which might have in a wrong way damaged my career if I hadn’t come across your blog. Your capability and kindness in controlling the whole thing was valuable. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a thing like this. It’s possible to at this moment look ahead to my future. Thank you very much for your impressive and result oriented guide. I will not hesitate to suggest your web blog to any person who needs to have recommendations on this subject.

 25. I抦 impressed, I must say. Really hardly ever do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is one thing that not enough individuals are speaking intelligently about. I’m very blissful that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 26. After research a few of the blog posts in your website now, and I truly like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and shall be checking back soon. Pls try my web page as effectively and let me know what you think.

 27. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss downside? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 28. My wife and i were very fortunate that Raymond managed to finish off his analysis through the entire precious recommendations he gained from your own blog. It is now and again perplexing just to continually be freely giving guidance which the rest have been making money from. And we all see we have got the writer to give thanks to for this. These explanations you’ve made, the simple blog menu, the friendships your site help create – it’s got everything incredible, and it’s really helping our son in addition to us consider that this subject matter is thrilling, which is certainly very serious. Thanks for the whole lot!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here